Kuidas leida lapsele eakohane videomäng?

Autor | 2019-05-13T14:54:23+00:00 2019/05/13|PC, Varia|
Videomängud lapsed

Lapsed leiavad oma tee videomängudeni aina varem (Pilt: Pexels)

Mängutööstus on hiiglaslik meelelahutussektor, mille käibed on nüüdseks juba suuremad kui muusika- ja filmitööstuses kokku. Videomänge ei peeta enam ammu eraklike nohikute pärusmaaks, vaid kvaliteetseks meelelahutuseks, mis ühendab miljoneid inimesi üle maailma.

Ei saa salata, et iga uus põlvkond leiab oma tee videomängudeni aina varem. Lapsevanematel on siinkohal oluline olla kursis mängude eakohasusega. Kuigi enamik mänge sobib igas vanuses mängijatele, on mitmed neist sobilikud vaid vanematele lastele või teismelistele. Mõne turul leiduva mängu sisu on sobilik ka ainult täiskasvanutele. Hea näide sellest on ülipopulaarne Grand Theft Auto V, mis on täidetud vägivalla, uimastite ja prostituutidega, kuid ometi ostavad paljud lapsevanemad ilma süvenemata seda mängu ka oma väga noortele lastele.

Mänguteabesüsteem PEGI

Kergendamaks valiku tegemist loodi 2003. aastal üle-euroopaline mänguteabesüsteem PEGI, mille eesmärk on aidata lapsevanematel teha teadlikke otsuseid. Süsteemi toetavad nii peamised konsoolitootjad, sh Sony, Microsoft ja Nintendo, kui ka interaktiivsete mängude tootjad ja arendajad üle Euroopa. Vanusepiirangusüsteemi töötas välja Euroopa interaktiivse tarkvara föderatsioon (ISFE).

PEGI vanusepiirang tagab. et mäng ei sisaldaks vastavale eale sobimatut sisu. Tähele tasuks panna, et see ei võta arvesse mängu keerukust – PEGI 3 tähisega mäng ei sisalda sobimatut sisu, kuid võib väiksematele lastele liiga keeruline olla. Samas on olemas PEGI 18 tähisega mänge, mida on väga kerge mängida, kuid mis sisaldavad noorematele mängijatele sobimatuid elemente. Ka meie e-poes on PEGI vanusetähis iga arvutimängu juures välja toodud. Seletame siinkohal ka täpsemalt lahti, mille alusel vanusepiirangud mängudele seatud on.

PEGI vanusepiirangud

Arvutimängud väikestele lastele

PEGI 3

PEGI 3 tähisega mängude sisu peetakse sobivaks kõikidele vanusegruppidele. Mäng ei tohiks sisaldada helisid või pilte, mis võivad väikeseid lapsi hirmutada. Väga leebe vorm vägivallast (koomilises või lapselikus kontekstis) on lubatud. Mängus ei tohiks kostuda roppu keelekasutust.

Arvutimängud lastele

PEGI 7

Selle kategooria alla peaksid käima mängud, mis sisaldavad stseene või helisid, mis võivad väikeseid lapsi hirmutada. PEGI 7 tähisega mängus on vägivalla väga leebed vormid (vägivallale viitamine, väga üldine või ebareaalne vägivald) lubatud.

Arvutimäng varateismelisele

PEGI 12

Sellesse vanusekategooriasse peaksid kuuluma videomängud, milles näidatakse väljamõeldud tegelaste suhtes veidi otsesemat vägivalda või ebareaalset vägivalda inimesesarnaste tegelaste suhtes. Mäng võib olla seksuaalse alatooniga või sisaldada alastiolekut, samas tohib kasutada vaid leebeid vandesõnu. Mängus võib ette tulla hasartmänge, mida reaalses elus kasiinodes või mängusaalides mängitakse (näiteks kaardimängud, mida päris elus raha peale mängitakse).

Arvutimäng teismelisele

PEGI 16

Seda tähist kasutatakse, kui vägivalla (või seksi) kujutamine mängus sarnaneb reaalse eluga. PEGI 16 tähisega mängudes võib keelekasutus olla vulgaarsem. Samuti võidakse näidata hasartmänge, suitsetamist, alkoholi joomist või uimastite kasutamist.

Arvutimäng täiskasvanutele

PEGI 18

Täiskasvanutele suunatud reitingut kasutatakse, kui vägivalla tase jõuab staadiumisse, kus selle kujutamine on jõhker, näidatakse põhjendamatut tapmist või vägivalda kaitsetute tegelaste suhtes. See vanusekategooria hõlmab ka uimastitarbimise ilustamist ja ilmset seksuaalset tegevust.

Lähemalt saab PEGI tähiste kohta lugeda lehelt pegi.info lehelt.