Kuidas videomänge mängides maailma päästa?

Autor | 2022-04-22T16:27:49+00:00 2022/04/22|Kasulik, Konsoolid|


22.aprillil tähistatakse Maa päeva, mille eesmärk on juhtida tähelepanu keskkonnaprobleemidele ja jätkusuutlikele lahendustele. Nendele teemadele peaksid mõtlema ka mängufännid, sest mis siin salata – mängude tootmine ja tarnimine saastab loodust ning meie mänguseadmed neelavad tohutus koguses energiat.

Toome välja kolm soovitust, mida silmas pidades saad vähendada oma ökoloogilist jalajälge ja mängida videomänge loodussäästlikumalt. 

Osta digitaalseid mänge

Kas oled mõelnud, kui palju ressursse kulub selleks, et üks videomängukarp mugavalt sinu postkasti potsataks? Vaja on toota mängu failidega füüsiline andmekandja, plastikust karp selle hoiustamiseks, ja trükkida ümbris, et pakend näeks välja kaunis ja kutsuv. Tehasest veetakse sinu mäng autode, laevade, lennukite ja/või rongidega poodidesse, kust need saadetakse omakorda uute kütust neelavate masinatega mängijateni. Nii jätabki mängukarp teekonnal tehasest sinu mängumasinasse endast maha võimsa ökoloogilise jalajälje.

Teadlikul ja keskkonda silmas pidaval tarbijal on täna võimalik lihtsa vaevaga loodusele kahjulik logistikaahel mängude ostmise protsessist täielikult välja lõigata. Videomänge on võimalik osta digitaalselt nii Punktid.ee e-poest kui ka erinevate konsoolitootjate ja muude mänguettevõtete keskkondadest. Digitaalseid mänge ostes ei pea sinu pärast lendama lennukid, sõitma autod ja seilama kaubalaevad, kuid ka sinu elu muutub lihtsamaks. E-poest ostetud digitaalse mängu saad kätte hetkega ja ei teki ohtu, et jääd tühjade kätega, kuna ladu ostetakse kaubast tühjaks. Keskkonda säästvat käitumist nähakse sageli tülikana, kuid digitaalsete mängude soetamine säästab loodust ja muudab sinu elu oluliselt mugavamaks.

Säästa energiat

Tehnoloogia kiire areng on meile õpetanud, et ootamine on patt. Kõik peab juhtuma nüüd ja kohe ning kui miski võtab natukenegi aega, siis tõenöoliselt ei ole see minu aega väärt. Sellest põhimõttest on kinni haaranud ka mänguseadmete tootjad. PlayStationid ja Xboxid lülituvad sisse hetkega ning konsoole on võimalik panna puhkerežiimi, et hiljem kiiresti uuesti mängima hakata. Tuleb aga silmas pidada, et mänguseadmete mugavussätted neelavad tohututes kogustes energiat ning vastutustundlikum oleks konsoolid ja arvutid täielikult välja lülitada ajal, mil me neid ei kasuta.

Jah, kindlasti on energiasäästurežiimi kasutamine oluliselt loodussõbralikum mängumasinate täistuuridel töös hoidmisest. Näiteks võrreldes vaikimisi sisse lülitatud Instant On režiimiga neelavad Xboxi konsoolid Energy Saver seadistusel 20 korda vähem energiat. Muide, Xbox laeb Energy Saver režiimil alla ka mängude ja süsteemiuuendusi. Samuti on PlayStationil olemas Power Saver funktsionaalsus, mis energia tarbimist vähendab. On aga lihtne ja loogiline fakt, et energiasäästurežiimil tarbivad seadmed jätkuvalt elektrit ning kõige keskkonnasäästlikum lahendus on masinad täiesti välja lülitada ajal, mil me neid ei kasuta. Tõsi, uuesti mängima asudes pead ootama mõned sekundid kauem, et konsool tööle hakkaks. Kuid kas see ei näi suures plaanis kaduvväikese panusena, mille me kõik saame lihtsa vaevaga anda ökoloogilise jalajälje vähendamisse?

Ära osta üleliigseid asju

Kui silmapiiril terendab mäng, mida sa ikka väga ootad, siis on ahvatlev tellida kõige vingem versioon erinevate kellade ja viledega. Tead küll, see uhke Collector’s Edition, mis tuleb peategelase kujukesega, kleepsudega, kunstiraamatuga, võtmehoidjaga ja mängu heliribaga vinüülplaadil. Kui kauaoodatud karp lõpuks kohale jõuab, siis leiab kujuke koha riiulis, kleepsud kaovad sahtlipõhja ning kunstiraamatut lehitsetakse veidi, kuni mängu installeeritakse. Kuu läheb mööda ja tõenäoliselt ei ole sa selle aja jooksul koos mänguga saabunud lisakraami enam uuesti puudutanud. Erandiks on kuju, mille pealt on vaga aeg-ajalt tolmu pühkida.

Tõenäoliselt ei ole selles Collector’s Editionis just eriti palju asju, mida sa päriselt vajad ja hindad. Suurem osa fännikraamist jääb lihtsalt sinu elamisse ruumi võtma ja tolmu koguma. Samuti ei tasu unustada, et kogu see nänn on tarvis toota ja mööda maailma laiali saata, mis toob meid tagasi logistikaahela juurde. Ainult et võrreldes kõigest füüsiliste mängude ostmisega on olukord muutunud hullemaks. Lisaks mängukarbile lennutatakse, sõidutatakse ja laevatatakse sinu suunas suunas nüüd võtmehoidjate, kujukeste ja vinüülide näol suur hulk plastikut ja kilet, millel ei ole praktilist otstarvet. Enne mängude ostmist küsi seega endalt, mida sa tegelikult vajad. Kõige enam paneb su silmad särama ju mäng ise. Ehk võiks ökoloogilist jalajälge silmas pidades ainult selle ostmisega piirduda?