Mida toob mängufännidele aasta 2022?

Autor | 2022-02-04T11:42:07+00:00 2022/02/04|PC, Varia, Xbox|

Tuleb eriti võimas mänguaasta

Mullu saime mängida mitmeid kvaliteetseid ja kõrgelt hinnatud mänge, kuid aasta 2022 tõotab pakkuda veel enamat. Raskekahurvägi saabub juba veebruaris, mil jõuab kohale palavalt oodatud “Horizon Forbidden West”, “Dark Soulsi” loojate “Elden Ring” ja zombimärul “Dying Light 2”. 

Veebruar on aga alles jäämäe tipp. Sel aastal peaksid meie mängumasinatesse potsatama veel “God of War Ragnarök”, “S.T.A.L.K.E.R. 2”, “The Legend of Zelda: Breath of the Wild 2”, “Starfield”, “Gran Turismo 7”, “Splatoon 2”, “A Plague Tale: Requiem”, “Company of Heroes 3” ning uus “Final Fantasy”. Tuleb suurte järgede aasta, mil saame mängida juba tuntud kogunud mänguseeriate uusimaid osasid.

Järgede laviinist hoolimata ei ole ka uudsus ja originaalsus mängutööstusest täiesti kadunud. Uhiuutele mängufrantsiisidele loodavad vundamendi laduda näiteks eelmise aasta ühe parima mängu “Deathloopi” loojate märul “Redfall”, Harry Potteri maailmal põhinev “Hogwarts Legacy”, omapärane “Ghostwire Tokyo” ning “Gotham Knights” (see viimane on küll üsna sarnane “Batman Arkhami” seeria mängudele). Oodata on suurejoonelist mänguaastat, mis peaks 2021. aastale silmad ette tegema.

Konsoole ei ole ega tule

Pea kõigi suurimate 2022. aastal ilmuvate mängude reklaamikampaaniates on PlayStation 5 ja Xbox Series X kesksel kohal. Uhkustatakse, kuidas uued konsoolid näitavad krõbedamat pilti, paremat kaadrisagedust ja kiiremaid laadimisaegasid. Sestap on kahju, et suurem osa mängijaskonnast sel aastal neid hüvesid nautida ei saa.

Alates 2020. aasta lõpust kestnud uute Xboxide ja PlayStationite defitsiidi lõppu veel silmapiiril näha ei ole. Olukord on nii hull, et Sony on otsustanud hiigelsuurele nõudlusele vastamiseks toota juurde PlayStation 4 konsoole, kuna uue põlvkonna mängumasinate poelettidele paiskamine ei ole hetkel lihtsalt võimalik. Samuti peab tikutulega taga otsima Xbox Series X-i ja Series S-i ning ka Microsoft on väitnud, et konsoolide saadavus sel aastal tõenäoliselt oluliselt ei parane.

Süüdistada ei tasu konsoolide tootjaid, vaid koroonat ja mitmete ebasoodsate faktorite õnnetut kokkulangemist. Alates pandeemia algusest on kodusele režiimile sunnitud inimesed ostnud varasemast oluliselt rohkem elektroonikat nii meelelahutuseks kui ka kodukontoritesse. Nõudlus on suurenenud, kuid pandeemia ajal on muutunud oluliselt keerulisemaks konsoolide, graafikakaartide ja muude seadmete tööks vajalike mikrokiipide tootmine. Lisaks sellele on mitmeid riike, kus mikrokiipe toodetakse, tabanud looduskatastroofid ja poliitilised probleemid. Meie jaoks tähendab kõik see, et uusi Xboxe ja PlayStationeid ei leia me poelettidelt veel ka sellel aastal.

Uued seadmed sinu mänguarsenalis

Steam Deck

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis juba veebruaris peaksid esimesed tellijad kätte saama oma uhiuued Steam Deck mängukonsoolid.

Lisaks suurele hulgale uutele mängudele toob 2022 kaasa värskeid viise nende mängude nautimiseks. Turule jõuavad (loodetavasti) paar uudset seadet, millest esimene ei lase ennast enam pikalt oodata (loodetavasti).

Kui kõik läheb plaanipäraselt, siis juba veebruaris peaksid esimesed tellijad kätte saama oma uhiuued Steam Deck mängukonsoolid. Tegu on Nintendo Switchi meenutava kaasaskantava pihukonsooliga, mis paistab eelkõige silma laialdase funktsionaalsusega. Liikvel olles saad mängida enda Steami mängukogus olevaid teoseid, kuid lisaks sellele on võimalik Steam Deckile installeerida pea kõiki arvutiprogramme. See tähendab, et peaksid saama näiteks veebis surfata, Netflixi vaadata või näiteks Microsofti pilveteenuse vahendusel isegi Xboxi mänge mängida. Ka tehniliste näitajate poolest on Steam Deck juba viis aastat vanast Switchist peajagu üle. 

PlayStationi fännidel tasub pilku peal hoida uuel PlayStationi virtuaalreaalsuse peaseadmel PSVR2

Teine seade, millel tasub silm peal hoida eelkõige PlayStationi fännidel, et uus PlayStationi virtuaalreaalsuse peaseade PSVR2. Hiljuti avaldatud tehnilised näitajad tõestavad, et PSVR2 suudab pakkuda konkurentsi parimatele praegu turule olevatele VR-prillidele. Juhtmetest paraku uus PlayStationi VR-seade täielikult lahti saanud ei ole, kuid võrreldes Sony esimeste VR-prillidega on kaablimajandust oluliselt vähendatud. Just praeguse PlayStationi VR-iga võrreldes on PSVR2 võimas samm edasi, mis tõotab mängijateni tuua senisest oluliselt võimsama mängukogemuse. 

Nii Steam Decki kui ka PSVR2 puhul peaks meie ootusi ja lootusi ohjes hoidma juba jutuks tulnud kiibikriis. Võib juhtuda, et kõigile soovijatele seadmeid ei jagu ja ilmumiskuupäevad lükkuvad kaugemale tulevikku. Sellest hoolimata on mõlemad seadmed mängijatele huvitavad, kuna toovad kaasa uusi võimalusi, kuidas videomänge nautida. Loodetavasti saame mõlemad vidinad ikka 2022. aastanumbri sees ära proovida.