Nintendo ja STEAM’i uued pihukonsoolid – mõnusad mänguasjad või raisatud raha?

Autor | 2021-07-28T13:01:43+00:00 2021/07/28|Konsoolid, PC, Varia|

Pärast kuudepikkust spekuleerimist avalikustas Nintendo oma uue oktoobris müügile jõudva Nintendo Switch’i tehnilisd andmed. Fännide pettumuseks ei saa see eelmisest Switchist erinema muu kui veidi suurema 7″ OLED ekraani, 64GB mälu ja 50$ kallima hinnasildi poolest. Tulemata jäid uus protsessor, 4K tugi ja kõrgemad kaadrisagedused. Juba eelmist Switchi kimbutanud väike jõudlus ei parane ka uues konsoolis, mis käristab vahe konkureerivate PlayStation 5 ja Xbox X vahel veelgi suuremaks. Uue ekraani resolutsioon on 720p ja doki kaudu teleriga ühendatult toetab seade 1080p resolutsiooni. Konsoolil on uuendatud helisüsteem ja dokile on lisatud port netikaabli jaoks. Muus osas on riistvara jõudlus varasemaga sarnane. Konsool jõuab müügile 8. oktoobril ja hakkab maksma 350$.

 

Tõelise üllatuspommi lõhkas aga mänguplatvormi STEAM arendav Ameerika ettevõte Valve, kes kavatseb sügisel turule tuua oma pihukonsooli Valve Steam Deck. Paljude oma tubadesse aheldatud mängurite rõõmuks on lõpuks leiutatud seade, millega saab oma lemmikmänge mängida kusiganes. Tegemist on muljetavaldava kaasaskantava konsooliga, mis saab konsooli tootja sõnul hakkama vähemalt 30fps kõikide mängudega, mida STEAM keskkonnast leida võib. Steam Deck tuleb müügile kolmes erinevas versioonis ja on Nintendo Switchist oluliselt võimsam. Konsoolil on 1280×800 ekraan, millega saab mänge mängida 720p resolutsioonil. Lisaks saab seadme ühendada telekaga ning sellega töötavad klaviatuurid, hiired, monitorid ja isegi CRT-ühendusega ekraanid.

 

Steam Decki nupuskeem on muljetavaldavalt mitmekülgne. Konsoolil on kaks juhtkangi, kaks puutetundlikku trackpadi, paremal neli ABXY nuppu, vasakul asuvad noolenupud. Konsooli ülaosas asuvad veel neli nuppu, mis vastavad näiteks Xboxi või PlayStationi puldi õlanuppudele ja päästikutele. Lisaks on konsooli korpuse tagaosas veel neli nuppu ning sarnaselt Switchile on Steam Deck ka liikumistundlik.

 

Valve’i pihukonsool tuleb müüki kolmes versioonis, mida eristab mälumaht. Odavaim konsool maksab 419 eurot ja see tuleb üsna piiratud 64GB eMMC mäluga. Keskmine 549 eurot maksev Steam Deck 256GB NVMe SSD-ga. Kalleim versioon maksab 679 eurot ja tuleb 512GB ülikiire NVME SSD-ga. Kõigi konsoolide mälumahtu on võimalik microSSD kaartidega laiendada.

 

Kahjuks on praeguse seisuga võimalik seadet eeltellida alles 2022 teiseks pooleks.