Hoiatus! Hoidu Eestis leviva petuskeemi eest

Autor | 2020-04-15T14:23:10+00:00 2020/04/15|Kasulik, Meist|
Steami kinkekaarte kasutatakse laialt levinud petuskeemis

Foto: Adobe Stock

2018. aasta augustis kirjutasime, et Eestisse on jõudnud maailmas laialt levinud iTunesi petuskeem. Kahjuks on meil kogemus kliendiga, kellelt peteti mitme kuu vältel välja tuhandeid eurosid, mistõttu peame oma kliente taaskord hoiatama – kui varasemalt puudutas see probleem peamiselt iTunesi kaarte, siis nüüd kasutatakse skeemis laialdaselt ka Steami ja Google Play kinkekaarte. 

Kuidas skeem toimib?

Inimesega võetakse välismaalt e-maili, telefoni või sotsiaalmeedia teel ühendust. Seejärel on juba üsna lai valik stsenaariume, mida võimalikule pettuse ohvrile esitatakse – palutakse annetusi, ähvardatakse väljamõeldud trahvidega, pakutakse investeerimisvõimalusi, palutakse elatisraha jne. Meie kogemusel on siiani petturid tulnud Inglismaalt, Türgist ja Nigeeriast, kuid kindlasti tasub ettevaatlikult suhtuda ka teistesse taolistesse kontaktidesse.

Erinevus tavapärasest rahapettusest on aga see, et tasumiseks palutakse kasutada mõnda kõrge vääringuga kinkekaardi aktiveerimiskoodi, näiteks 50€ või 100€ Steami, iTunesi või Google Play kaarti.

Miks just kinkekaardid, miks mitte lihtsalt raha?

Selleks on kaks põhjust. Esiteks, kui inimene teeb klassikalise pangaülekande, oleks üsna lihtne petturile jälile jõuda ning tema isik kindlaks teha. Lihtsalt e-maili teel kinkekaarte saades on aga väga lihtne end kellegi teisena esitleda.

Teiseks, kinkekaartide eest ei ole hiljem võimalik pangast raha tagasi küsida, kuna raha ei ole kantud petturi kontole, vaid makse on tehtud e-poele. Parema arusaadavuse jaoks võib siin võrdluseks tuua tavapoe – kui olete poest ostnud telefoni ning müüte selle kellelegi edasi, kuid see isik jätab Teile telefoni eest maksmata, siis ei ole Teil võimalik poest telefoni eest raha tagasi saada.

Kinkekaardid müüakse aga petturite poolt maha foorumites, sotsiaalmeedias või mõnes müügiportaalis. Kuna müügihind jääb tavaliselt väärtusest kõvasti madalamaks, siis lähevad tooted müügiks väga kiirelt ja koodid kasutatakse ära enne kui ohver pettusele jälile jõuab.

Kuidas pettust ära tunda?

Pettuse ohvriteks langevad meie kogemusel pea alati inimesed, kes ei tea, mida eelnimetatud kinkekaardid endast tegelikult kujutavad. Neile lihtsalt antakse sobivad e-poed ja tooted ette ning jäädakse oma kaarte ootama. Steami, iTunesi ja Google Play kaardid on kõik kasutatavad ainult kaardile vastavas keskkonnas ja nende eest saab osta mänge, äppe, muusikat jms. Neid ei ole võimalik kasutada ühegi muu teenuse eest tasumiseks.

Siinkohal tooksime võrdluseks kõigile üheselt mõistetava toote – kõnekaardi. Kõnekaardi ainuke eesmärk on oma telefonile krediiti ja kõneaega laadida. Kui sul palutakse mingi teenuse eest tasumiseks kasutada kinkekaarti, siis mõtle, kas see tegu oleks loogiline ka siis kui peaksid tasumiseks kasutama kõnekaarte? Kas tasuksid võlga või teeksid annetusi ja investeeringuid kõnekaartides? 

  • Suhtu väga skeptiliselt välismaalt tulevatesse kontaktidesse, kes püüavad sind sundida midagi ostma. Pea meeles, et petturitest veenvamaid inimesi on keeruline leida, kuna nende tegevusega kaasnebki oskus inimesi ära rääkida. Pigem blokeeri kontakt juba eos ning ära lase end kaasa tõmmata.
  • Ära kunagi edasta võõrale isikule kinkekaartide unikaalset aktiveerimiskoodi.
  • Ära osta tundmatuid tooteid – kui sa ei tea, mille jaoks toodet kasutatakse, jäta see pigem ostmata või küsi poelt nõu.
  • Kui kahtled, küsi! Kui sul on vähegi kahtlus sees, et sind võidakse üritada mõnda skeemi tõmmata, pöördu meie poole ning küsi. Oleme selles alas olnud juba üle 10 aasta ning oskame sulle nõu anda. Parem on alguses esitada küsimusi kui hiljem rahast ilma olla.
  • Teavita levivast skeemist ka oma (eakaid) lähedasi. Enamasti ei ole nad nende kinkekaartide olemusest teadlikud, mistõttu jäävad nad kergemini ka petturi juttu uskuma.