Hoidu petturite eest – varastatud on Apple ID ja pangakaartide andmeid

Autor | 2017-08-01T16:27:49+00:00 2017/07/31|Varia|

Petturid on taas olnud tegevuses – eelmisel nädalal sattusid pettuse alla Apple’i seadme kasutajad. iTunes Store’ist tehtud olematute ostude abil suudeti koguda pangakaartide andmeid ja muud konfidentsiaalset infot.

Kiri, mille abil pettust läbi viidi, on sisult järgmine: selles teavitatakse, et kasutaja on muusika või äppide ostmiseks kasutanud oma Apple ID-d  mõnes teises/tundmatus seadmes. Kirjas kasutatakse Apple’i veebipoe nime ning soovitatakse kas kirja ignoreerida (sellega ostu n-ö kinnitades) või kirjas sisalduva lingi abil enda andmeid muuta.
Probleemile juhtis tähelepanu ettevõte ESET.

Kiri ise ei sarnane tegelikult Apple’i enda saadetud kirjadega. Saatja on teise nime all ja kirjas esineb ka vigu. Sellest hoolimata on siiski inimesi, kes lasevad ennast ära petta. Klikitakse kirjas toodud lingil ja sisetatakse enda Apple ID isikuandmed koos pangakaardi informatsiooniga. Isegi pärast andemete sisestamist ei pruugi kasutaja pettust ära tuvastada kuna edasi suunatakse ta ikka iTunes Store veebilehele.

Kindlasti tuleks kirjadesse, mis küsivad isikuandmeid, suhtuda ettevaatlikusega. Pigem kahtlase saatja aadressiga kirja üldse mitte avadagi.

Kahjuks kuna tõesti selliseid juhtumeid tuleb aeg-ajalt ette, soovitame mõelda näiteks iTunes Kinkekaartide soetamise võimaluse peale, et vältida antud turvariski. Kinkekaartide kasutamiseks ei ole vaja enda konfidentsiaalseid andmeid jagada.

Allikas: appleinsider.ee