Lapsevanemale oluline: kuidas muuta videomängud lastele võimalikult ohutuks?

Autor | 2022-03-22T11:21:18+00:00 2022/03/22|Kasulik, Konsoolid, PC, PlayStation|

Aina nooremad lapsed tunnevad tehnika arenedes, interneti kättesaadavuse paranedes ja mängude populaarsuse kasvades videomängude vastu suurt huvi. Vanemad võib see esimese hooga ära hirmutada. Kuuldud on jutte netimängudes räusatavatest roppustest ja mängutootjate kahtlastest äripraktikatest, mis teevad võimalikuks lastel kulutada mängudes suuri summasid sellest ise aru saamata.

Neid ja teisi probleeme on võimalik aga üsna lihtsalt vältida. Vanematel tasub näha natukene vaeva, et ennast videomängumaailmaga kurssi viia. Nii on võimalik õppida erinevaid potentsiaalseid ohuallikaid juba varakult märkama ja neutraliseerima.

Käime üle kolm videomängudega seotud teemaderingi, mis lapsevanemates kõige enam küsimusi ja ebakindlust tekitavad. Loodetavasti aitab allolev info maandada vanemate videomängudega seotud hirme ning tõestab, et laste videomängusoovi ei ole ilmtingimata tarvis karmide keeldude ja käskudega kammitseda.

Mängida on võimalik ohutult

Internetis ringleva info põhjal võib jääda mulje, et online-mängud on vaid ropu suuga teismeliste ja ebasündsate kavatsustega täiskasvanute pärusmaa. Sellises olukorras võivad vanemad arusaadavalt suhtuda tõrjuvalt lapse soovi üle interneti koos kaaslastega mänge mängida. Enne netimängude keelustamist tasub aga teada, et kõikidesse mängimiseks kasutatavatesse platvormidesse on sisse ehitatud funktsioonid, mis annavad vanematele võimaluse kontrollida, mida ja kuidas laps mängib ning kellega ta mängides suhtleb.

Vanemad ei ole sageli teadlikud, kuidas ja millisel määral on neil võimalik oma laste mänguharjumustel silma peal hoida. Kui soovid last kaitsta netimängudes paraku üsna levinud toksilise suhtumise eest, siis on võimalik piirata, kellega laps mängides suhelda saab. Näiteks saad sätestada, et laps saab suhelda vaid oma Xboxi, PlayStationi, Nintendo Switchi või Steami sõbralisti liikmetega. Veel on võimalik paika panna ajalisi taimereid mänguaja piiramiseks, lubada või keelata sõnumeerimine teiste mängijatega ja saada regulaarseid raporteid selle kohta, mida laps mänguseadet kasutades teeb.

Nagu mainitud, siis säärased laste ohutust tagavad meetmed on olemas igal mänguplatvormil. Xboxi kasutajad saavad sel teemal rohkem kasulikku infot siit, PlayStationi omanikud siit, Nintendo Switchi kasutajad siit ja arvutil Steami kasutajad siit.

Hoia kulud kontrolli all

Vanemaid on hirmutanud lood juhtumitest, kus lapsed on videomängudes ära kulutanud tuhandeid eurosid, ilma et nad oleksid ise sellest arugi saanud. Õnneks on sellised õnnetud seigad taustateadmiste hankimisel lihtsasti välditavad.

Kõigil mänguplatvormidel on võimalik võimalik sätestada, kes, kuidas ja millele raha kulutada saab. Kui sa ei soovi, et su laps PlayStationi e-poes kas meelega või kogemata suuri summasid kulutaks, siis kasutajakonto sätete muutmisega on võimalik sellise olukorra tekkimine välistada. Viska pilk peale eelmise punkti viimases lõigus olevatele linkidele, millelt leiad kasulikku infot, kuidas erinevatel konsoolide ja arvutil mängides lapse rahakasutust piirata.

Iroonilisel kombel on sageli suurte arvete põhjuseks just tasuta mängud nagu “Fortnite” ja “Roblox”. Neid ja teisi sarnaseid mänge on küll võimalik mängida sentigi maksmata, kuid mängu käigus ahvatletakse mängijaid mitmete võimalustega osta raha eest juurde tasuta mängukogemust täiendavaid lisasid. Need võivad olla näiteks erinevaid virtuaalseid esemeid sisaldavad auhinnakastid (loot boxid), uued relvad või kosmeetilised lisad tegelase välimuse muutmiseks.

Kui sulle tundub, et laste seas populaarsetes mängudes raha kulutamisele ärgitamine on ebamoraalne, siis sa ei ole ainus. Mitmel pool maailmas on auhinnakastid riiklikul tasandil kohtusüsteemi tähelepanu all ning neid pakkuvaid ettevõtteid on ka kohtusse kaevatud. Mängusiseseid oste on samuti võimalik mänguteenuste pakkujate sätetest piirata. Näiteks saab sisse lülitada funktsiooni, mis teavitab vanemat igal korral, mil laps soovib mängides raha kulutada. Nii hoiad kulud kontrolli all väldid ebameeldivaid üllatusi hiigelarvete näol.

Kulude kontrollimiseks ja riskide maandamiseks on võimalik kasutada ka rahakaarte. Punktid.ee e-poest leiad vautšereid, mida on võimalik lunastada Steamis, PlayStationi ja Xboxi e-poodides ja ka mujal. Rahakaarti ostes saadetakse sulle kood, mille saad mänguteenuse pakkuja süsteemi sisestada. Kui oled koodi sisestanud, lisatakse sinu kontole vastav rahasumma. Rahakaartide kasutamise suureks eeliseks on asjaolu, et ostude sooritamiseks ei pea oma pangakaarti siduma mänguteenuse pakkuja süsteemiga. Nii ei pea sa hakkama mängusüsteemis mingeid seadeid muutma ning väldid ka potentsiaalsete andmelekete ja häkkerite rünnaku korral oma pangainfo kurjadesse kätesse sattumist.

Millised mängud on lastele sobilikud?

Ka need vanemad, kes videomängudest midagi ei tea, saavad kiiresti ja lihtsalt välja selgitada, kas lapsele huvi pakkuv mäng on talle sobiv või mitte. Igale suuremal mänguplatvormil müüdavale videomängule on hinnangu andnud meelelahutustarkvara reitingunõukogu (ERSB), mis edastab mängukarpidele ja e-poodides mängude tootelehtedele lisatud märgistega infot mängu sisu kohta.

ERSB sildid on nii mängude karpidel kui ka virtuaalsetes keskkondades mustvalged ja kujutavad erinevaid tähti või tähekombinatsioone. Tähega E on tähistatud mängud, mis sobivad kõigile. E +10 reiting tähendab, et mäng sobib samuti kõigile, kuid on soovitatav vähemalt kümne aasta vanustele lastele. T tähega markeeritakse alates 13-aastastele teismelistele mõeldud mänge, M reitingu saanud mänge soovitatakse alates 17-aastastele ning A-ga tähistatud mängud on hinnatud sobilikuks täisealistele. 

Lisaks tähekombinatsioonidele võib ERSB mängude pakenditele ja e-poodidesse lisada ka lühikesi kirjeldusi mängude sisu kohta. Näiteks võib olla ära mainitud, et antud mäng sisaldab vägivalda, roppu keelekasutust või mikromakseid. Nii saavad vanemad juba eos aru, millise mänguga on tegu. Rohkem kasulikku infot ERSB reitingusüsteemi kohta leiad siit.

Lisaks ERSB reitingusüsteemile rakendatakse ka PEGI (Pan European Game Information) hindamisskaalat. See toimib ERSB-le sarnaselt ning annab samuti infot videomängude sisu ja ealise sobivuse kohta. PEGI reitingusüsteemi hinnangud leiad ka Punktid.ee e-poes müüdavate mängude tootelehtedelt.