Kuidas püsida mängides hea tervise juures?

Autor | 2019-07-22T14:56:41+00:00 2019/07/22|Kasulik, Varia|

videomäng arvutimäng

Pikki tunde kestvad mängumaratonid ei ole enam mingi haruldus, vaid pigem paljude pühendunud mängijate tavapärane osa elust. Nii mõnigi võtab seda ka kui harjutamist oma võimalikuks profimänguri karjääriks.

Pole aga mõtet olla kuulus Twitchi striimer kui 40. eluaastaks vaevled südamehaiguste, kehva rühi ja liigesevalu käes. Tuletamegi siinkohal meelde kuus lihtsalt tõde, mis hoiavad sinu tervist ka pikkade mängutundide ajal.

  1. Söö ja joo korralikult

Hea tervis saab alati alguse sinu söögilaualt. Ilma toiduta pöördub keha sinu energiavarude kallale, mis muudab su loiuks ja kergesti ärrituvaks. Parim oleks kui teeksid regulaarselt pause, et süüa korralikku täisväärtuslikku toitu. Kui aga ajataju kipub mängides kaduma ja oled söögiks harjunud arvuti kõrval hoidma paki krõpse, siis alusta sellest, et vaheta need välja millegi tervislikuma vastu – näiteks marjad, lõigatud puu- ja köögiviljad, kirsstomatid või pähklid. Pähklite puhul pea aga meeles, et need on väga kõrge kalorsusega, seega ei tasu nendega üle piiri minna.

Kindlasti ei tohi unustada ka regulaarset vee joomist. Kui muretsed, et sagedased wc-külastused hakkavad su mängu häirima, siis hoia lihtsalt veepudel laual ja võta sealt aeg-ajalt lonksu. See hoiab keha hüdreerituna, aga sa ei pea ka iga 10 minuti tagant tualetti jooksma.

  1. Puhka oma silmi

silmade puhkamine prey videomäng

Tundidepikkune ekraani jälgimine võib sulle tõelise karuteene teha, tekitades peavalusid, unehäireid ja erinevaid silmaprobleeme. Ekraani pingsalt vaadates ei pilguta me nii sageli kui peaksime, mis põhjustab silmade kuivust ja valulikkust.

Võta endale vähemalt kord tunnis aega, et kasvõi paariks minutiks pilk ekraanilt eemale pöörata. Püüa vaadata vaheldumisi lähedal olevat objekti (näiteks silmade kõrgusele enda ette tõstetud sõrme) ning seejärel kauguses asuvat objekti (puu, maja vms).

Aitab ka lihtsalt paariks minutiks silmade kinni panemine või kiire pilgutamine, mis lõdvestab ja niisutab sinu väsinud silmi. Seda on hea võimalus teha näiteks vahepealsetel mängu laadimise hetkedel.

  1. Hangi endale hea varustus

Kuna enamjaolt mängitakse ikkagi istudes, siis on ülioluline hankida endale võimalikult hea ja ergonoomiline tool. Logisev ja kõva istumisasemega seljatoeta tool ei ole ilmselgelt sobiv pikkadeks istumisteks. Samas ei ole sobilik ka tool, mis sunnib sind olema pidevas ettekummarduvas asendis.

Tänapäeval on olemas lai valik ergonoomilisi toole, mänguhiiri, klaviatuure ja mängupulte, mis kõik takistavad liigesevalude tekkimist. Võimalusel eelista alati kvaliteetset varustust.

  1. Venita

Isegi õige varustusega võivad sinu õlad, käed, jalad ja alaselg ikkagi pikast istumisest pingesse minna. Ära unusta aeg-ajalt ka end korralikult venitada. Mõned lihtsad venitusharjutused leiad SIIT.

  1. Ära unusta magada

magamine

Magamata öid aeg-ajalt ikka juhtub ning kui need ei muutu liiga sagedaseks, ei ole nendes üldiselt midagi pöördumatult halba. Kui aga unetud ööd on saamas osaks sinu igapäevaelust, võivad sellest tekkida tõsised terviseprobleemid.

Kui sul tõepoolest ei ole aega, et magada korralikku täisväärtuslikku und, siis püüa vähemalt võimalikult sageli tukastada. Kui tead juba ette, et sind ootab ees 15+ tunnine mängumaraton, siis maga end enne ja pärast korralikult välja ning püüa vältida selliste mängupäevade järjest tegemist.

  1. Hinga värsket õhku

Kõlab küll ilmselgelt, kuid iga inimene tunneb end paremini kui tal on hingata värsket õhku. Lisaks üldisele kehvemale enesetundele on umbses toas ka sinu reaktsioonikiirus veidi madalam, mis omakorda pärsib efektiivset mängimist. Hoia aken või vähemalt ukski pisut lahti, et lasta tuppa värsket õhku. Parim oleks loomulikult kui teeksid mängimisse väikse pausi ja sirutaksid õues jalga.


 

Eesti suurima valiku videomänge, mängukrediiti ja mänguaega leiad Punktid.ee e-poest

 

Allikas: Esportsbetting.org