Kuidas kaitsta oma arvutit Wannacry eest?

Autor | 2017-07-20T12:06:35+00:00 2017/05/19|Kasulik, PC|

Kui Sinu arvutit pole kunagi ükski viirus rünnanud, siis on lihtne unustada küberturvalisuse osakaalu tänapäeva maailmas. Paljud meist hoiavad oma fotosid, videoid, dokumente jms oma arvutis ning pahatihti lükatakse tagavarakoopiate tegemist edasi, kuna see ei tundu piisavalt pakiline. Piisab aga vaid ühest tõeliselt “heast” viirusest ning halvimal juhul võite kogu oma arvuti sisust ilma jääda.

Nädal aega tagasi raputas kübermaailma lunavara WannaCry, mis võtab arvuti nö pantvangi ja krüpteerib selle sisu. Selleks, et arvutiomanik oma failidele taas ligi pääseks, peab ta maksma Bitcoini kontole nõutud summa kindla ajavahemiku jooksul ning kui seda ei tehta, siis summa tõuseb veelgi. Üle maailma on nakatunud arvuteid üle 200 000 ning teateid on tulnud 150-st riigist.

Maailma üks juhtivaid küberkaitseettevõtteid Kaspersky Lab on pannud kokku näpunäiteid, kuidas end ennetavalt WannaCry eest kaitsta. Teeme nende kohta lühikokkuvõtte ka siin:

1. Värskenda oma Windowsi uuendusi. WannaCry vältimiseks on äärmiselt tähtis, et Windowsi kasutajad installiksid MS17-010 uuenduse. Microsoft lasi uuenduse välja isegi nende süsteemide jaoks, mida enam ametlikult ei toetata (Windows XP, Windows 2003).

2. Kui Sul on Kaspersky Lab turvaprogramm juba installeeritud, siis tee oma arvutile põhjalik skaneerimine ja kui programm leiab MEM:Trojan.Win64.EquationDrug.gen-i (sellisena leiab Kaspersky antiviiruse programm WannaCry lunavara), siis eemalda see ja taaskäivita arvuti.

3. Kui oled Kaspersky kasutaja, siis hoia sees System Watcher. Selle abil saab programm võidelda ka viiruse uute võimalike variantide vastu.

4. Kindlasti loo regulaarselt oma failidest koopiaid! Koopiad pane eraldiseisvale mäluseadmele, mis ei ole pidevalt arvutiga ühenduses. Sellisel juhul leevendad juhtumit, kui Sinu arvuti krüpteeritakse. Võid küll veeta mitmeid tunde, et uuesti operatsioonisüsteeme ja rakendusi installeerida, kuid vähemalt on Sul seejärel võimalus oma failid taastada.

Põhjalikumalt saad lugeda Kaspersky blogist siit

Taskukohase hinnaga viirustõrjete valiku leiate Punktid.ee e-poest